Duizeligheidsklachten binnen de fysiotherapiepraktijk

Jaarlijks heeft één op de tien mensen last van duizeligheidsklachten. Duizeligheid kan ervaren worden als een licht gevoel in het hoofd of zelfs alsof de hele kamer draait. Dit laatste, ook wel draaiduizeligheid genoemd, kan erg beperkend zijn voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Een grote groep geeft aan zijn of haar werk niet te kunnen uitvoeren vanwege deze klachten. Anderen kunnen of durven zelfs de deur niet meer uit.

Een veelvoorkomende oorzaak van draaiduizeligheid ligt gelegen in het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor, een klein stukje dieper dan het trommelvlies en is, zoals de naam al doet vermoeden, verantwoordelijk voor het evenwicht. Het evenwichtsorgaan registreert de bewegingen en houdingsveranderingen van het hoofd en stuurt deze informatie naar de ogen en de hersenen. Het evenwichtsorgaan stuurt de ogen aan om ook te bewegen, zodat uw beeld wordt aangepast aan de stand van het hoofd. Hierdoor kunt u scherp blijven zien terwijl uw hoofd beweegt. Wanneer het evenwichtsorgaan zijn taak niet goed uitvoert, krijgen de ogen verkeerde informatie doorgespeeld en lijkt het alsof de hele kamer draait. Met andere woorden, u wordt duizelig.

Om deze reden geven mensen met draaiduizeligheid afkomstig vanuit het evenwichtsorgaan vaak aan dat de duizeligheid komt opzetten wanneer zij van houding of positie wisselen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer u omdraait in bed, omlaag of omhoog kijkt en gaat liggen of zitten. Omdat de duizeligheid optreedt tijdens of vlak na een positieverandering van het hoofd, dooft deze ook binnen enkele seconden tot minuten weer uit.

Andere klachten die mensen met draaiduizeligheid kunnen ervaren zijn:
– Instabiel gevoel tijdens het lopen of een neiging tot vallen.
– De ervaring/illusie dat uzelf of uw omgeving beweegt.
– Overgevoeligheid voor licht.
– Misselijkheid, braken en/of transpireren.
– Vermoeidheidsklachten.
– Moeite met het zicht (wazig zien, dubbelzien, etc.).

In veel gevallen verdwijnt de duizeligheid binnen één maand tijd. Indien dit langer aanwezig blijft, is het raadzaam een zorgprofessional te contacteren.
Indien u een of meerdere van de bovengenoemde symptomen (voor langer dan één maand) ervaart of twijfelt aan de aard van uw klacht(en), neem dan contact op voor een afspraak met de orofaciaal- of manueel(fysio)therapeut!