Met oorsuizen (tinnitus) naar de fysiotherapeut?
09 februari 2022 

Met oorsuizen (tinnitus) naar de fysiotherapeut?

Eén op de tien Nederlanders heeft last van een piep in het oor, een constante ruis of een vervelend gebrom. De geluiden die men hoort, kunnen sterk variëren. Het geluid verandert vaak qua volume en kan constant of wisselend aanwezig zijn. Echter hebben ze één ding gemeen: ze vallen allemaal onder de term tinnitus, in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd. Tinnitus komt op iedere leeftijd voor. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt ook het aantal mensen met tinnitusklachten toe. Hoeveel last men heeft van de klachten verschilt erg per persoon, maar tinnitus kan zo indringend zijn dat het uw hele leven beïnvloedt.

Tinnitus is een verzamelnaam voor alle geluiden die in het oor of hoofd gehoord worden. De oorzaken van het geluid lopen daarom ook erg uiteen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Gehoorbeschadiging of -verlies;
  • Een bijwerking van bepaalde medicijnen;
  • Afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.

Daarnaast is er een grote groep waarbij de precieze oorzaak van tinnitus niet te achterhalen is.

Ondanks dat de oorzaak vaak onduidelijk is, zijn er meerdere factoren bekend die van invloed kunnen zijn op de mate waarin tinnitus aanwezig is. Zo hebben o.a. stress, vermoeidheid en stimulerende middelen zoals cafeïne een negatieve uitwerking op tinnitus. Daarnaast zijn er lichamelijke klachten die tinnitus versterken, waaronder klachten in het hoofd-, hals- en kaakgebied.

De orofaciaal fysiotherapeut is dé specialist voor mensen met tinnitus. Tijdens de behandeling richt de orofaciaal fysiotherapeut zich op de diverse factoren die uw tinnitus beïnvloeden. Afhankelijk van uw klacht(en), kunnen er diverse behandelmogelijkheden worden toegepast. Denk aan (ontspannings)oefeningen, informatieverstrekking over uw type tinnitus en het behandelen van klachten in uw nek of kaak.

Heeft u last van tinnitus en wilt u ervaren wat fysiotherapie voor u kan doen? Neem dan contact op voor een afspraak met de orofaciaal fysiotherapeut!

Benieuwd naar wat een orofaciaal fysiotherapeut nog meer voor u kan betekenen? Klik hier!

Over de schrijver
Ik werk als orofaciaal- en manueel fysiotherapeut (MSc.) bij Fysiotherapie Geraets, Blokland & Vrouenraets. Verder ben ik zeer geïnteresseerd in de onderdelen (chronische) pijn, motorisch leren en psychologie (cognities en gedrag). Naast de reguliere patiëntenzorg geef ik hier invulling aan d.m.v. participatie in het Netwerk Pijnrevalidatie Limburg.
Reactie plaatsen