Rug en nekklachten

Rug en nek klachten kunnen een grote belemmering vormen in uw dagelijks leven, werk en/of sport. De klachten kunnen heel erg variëren, van lokale klachten, een bandgevoel of uitstraling naar armen of benen. Soms kan men problemen ervaren met bewegingen uitvoeren als bukken of reiken, het kan echter ook dat juist niet bewegen (lang staan of zitten) de klachten verergerd.

In slechts 10% van de gevallen is daadwerkelijk de oorzaak van de klachten bekend, de overige klachten worden a-specifieke lage rugklachten genoemd. Fysiotherapie kan op verschillende manieren een belangrijke rol spelen de klachten te verhelpen. In eerste instantie wordt altijd geprobeerd de oorzaak te achterhalen en deze op te lossen. In sommige gevallen (bijvoorbeeld slijtage) kan dit niet volledig worden verholpen en wordt zo goed mogelijk de pijnklachten behandeld. Naast slijtage zijn een verkeerde werkhouding, overbelasting of een trauma veel voorkomende oorzaken van lage rugklachten.

Na een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en specifiek onderzoek zal de therapeut met u zijn bevindingen en mogelijk behandelplan bespreken. De behandeling kan bestaan uit massage (ter ontspanning van spieren), verbeteren van beweeglijkheid van de wervelkolom en/of oefentherapie om de spieren rondom de wervelkolom te versterken en om de stabiliteit te bevorderen.

Bij Rug en nek klachten kunnen de volgende specialisaties een belangrijke rol spelen in uw herstel:

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie