Echografie

Echografie

Wat is echografie?

Echografie is een diagnostisch middel dat steeds meer gebruikt wordt binnen de fysiotherapie. Echografie kan door geluidsgolven structuren in het lichaam zichtbaar maken. Deze geluidsgolven zijn niet schadelijk en het voordeel van echografie is dat het goedkoop in gebruik is. Binnen de fysiotherapie wordt dit gedeclareerd als een consult en zullen er geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Met echografisch onderzoek kunnen alle weke delen in kaart worden gebracht, denkend aan: spieren, pezen, zenuwen, bloedvaten, vetweefsel, kraakbeen, cysten, slijmbeurs, vocht in een pees of gewricht etc.

Het voordeel wat een fysiotherapeut heeft aan echografie is dat de diagnose die gesteld wordt met het onderzoek zelf, bevestigd of uitgesloten kan worden middels het echografisch onderzoek. Daarnaast kan er een veel beter beleid afgestemd worden. Daarnaast is het evalueren van de behandeling in welke mate de klacht verbeterd ook een grote meerwaarde van echografie. Om dit voorbeeld visueel te maken: wanneer een patiënt zich meldt binnen de praktijk met een spierscheur, dan kan er met behulp van echografie de grootte van de scheur in kaart worden gebracht. Afhankelijk hoe de scheur zich presenteert op de echobeelden kan de intensiteit van de therapie worden bepaald en om de zoveel tijd kan met behulp van de echo gekeken worden in welke mate de scheur hersteld. Op basis van deze tussenevaluatie kan de therapie, waar nodig, bijgestuurd worden.


Welke klachten kan ik met echografisch onderzoek in beeld brengen?

  • spieren: scheuren, littekens,kalkneerslag, zwelling;
  • pezen: scheuren, degeneratie, kalkneerslag, zwelling;
  • slijmbeursen: ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag;
  • gewrichtsbanden: Scheur, verdikkingen, schade en zwelling;
  • gewrichtskapsels: Ontstekingen, scheuren, verdikkingen, en zwelling;
  • kraakbeen: schade, defecten, dikte;
  • meniscus: (oppervlakkige) scheuren, cystes;
  • botten: Losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven, breuken;
  • zenuwen: ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel, beweeglijkheid niet voor fysiotherapeut: bloedvaten, gezwellen, lymfevaten.


Echografie bij Fysiotherapie Geraets, Blokland, Vrouenraets

Benieuwd wat echografie voor u kan betekenen? Neem contact op met onze praktijk en kijk samen met een van onze therapeuten naar de mogelijkheden.

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie