Hielpijn

Pijn onder de hiel of hak is een veel voorkomend probleem dat zowel bij sporters als bij mensen die veel staan of moeten lopen kan voorkomen. Een van de meest voorkomende klachten onder de hak dat is een hielspoor. Aan de onderzijde van de voet loopt vanuit de hak een pees naar de tenen toe. Deze pees is het epicentrum van de meeste problemen aan de onderzijde van de voet. In deze pees kan kalk aanwezig zijn, dit wordt een hielspoor genoemd. Deze kalkafzetting is meestal het gevolg van langdurige overbelasting aan de peesplaat onder de voet. Een ander veel voorkomend probleem is lokale overbelasting van deze peesplaat zonder dat er sprake is van een kalkafzetting, dit wordt een fasciits plantaris genoemd. 

In de pees treden veranderingen in de vezel structuur op die kunnen gaan ontsteken. Eveneens zorgen deze veranderingen voor langdurige pijn in het dagelijks leven. Daarnaast wordt er ook nog wel eens een probleem in het vetkussen onder de hak gevonden, deze ligt boven op de peesplaat. Het vetkussen is de natuurlijke schokdemper van de hak. Deze kan aangedaan zijn door slijtage of door overbelasting. Het onderscheid tussen al deze klachten kan met echografie snel worden waargenomen.

Symptomen die passen bij deze aandoeningen kunnen als volgt beschreven worden: pijn in de ochtend tijdens het opstaan, stijfheid onder de voet, pijn tijdens het staan of lopen, pijn bij lang staan op de voet.

Bij pijn aan de hiel kunnen de volgende specialisaties een belangrijke rol spelen in uw herstel:

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie