Manuele Therapie

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een manier van behandelen waar de manueel therapeut (gespecialiseerde fysiotherapeut) gewrichten onderzoekt en tevens behandelt in de vorm van een mobilisatie of manipulatie. De manueel therapeut is de gespecialiseerde fysiotherapeut met een vervolgopleiding van drie jaar dat zich richt op de gewrichten in het lichaam.

De gewrichten maken het mogelijk om een beweging in het lichaam uit te laten voeren. Wanneer er door een verkeerde beweging, een foutieve houding of een systematische aanpassing van het lichaam onnatuurlijke posities ontstaan, dan bestaat de mogelijkheid dat deze gewrichten niet meer bewegen zoals zij horen te bewegen. De manueel therapeut zorgt dan in de vorm van het ‘kraken van een wervel’ (manipulatie van de gewrichten van de wervels) of mobilisaties dat deze gewrichten beweeglijker worden.

Naast de meest bekende bovengenoemde behandelingen past de manueel therapeut nog een divers aantal behandelingen toe op allerlei soorten structuren in de rug zoals bijvoorbeeld de zenuwen.


Welke klachten behandelt een manueel therapeut?

De manueel therapeut behandelt de volgende klachten:

  • Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug);
  • Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm);
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • Heupklachten;
  • Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been);
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten (soms in combinatie met nekklachten);
  • Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten);
  • Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder);
  • Tenniselleboog.


Doet een manueel therapeut kraken?

De manueel therapeut kent als behandelvorm het ‘kraken’ van een gewricht. Binnen de medische wereld wordt dit beschreven als het manipuleren van een gewricht. Wanneer dit over de rug gaat wordt dit Veelal in de volksmond besproken als het kraken van de wervel maar dit is onjuist. De wervels zijn structuren die door de omliggende botten, spieren en banden zeer goed gefixeerd zijn. Hierdoor wordt er geen beweging in de wervels zelfs toegelaten. De gewrichten die de wervels met elkaar verbinden kunnen wel een zeer kleine verandering ten opzichte van elkaar krijgen door een foutieve beweging of een langdurige overbelasting.

Wat houdt het kraken van een gewricht in?

Het kraken van een gewricht is een handeling die een manueel therapeut uitvoert om een gewricht vrij en pijnloos te laten bewegen na de behandeling. Tijdens het kraken van het gewricht hoort men een ‘krakend’ geluid. Dit krakende geluid is het vacuüm trekken van het gewricht van de wervel waardoor het zeer kleine luchtbelletje, dat in een wervel komt te zitten bij de foutieve stand tijdens de klacht van een gewricht, vrijkomt. Dit proces gaat gepaard met dat krakende geluid. In het lichaam gebeuren er ook andere processen; zowel op lokaal niveau in de rug zelf als in de hersenen waardoor er stofjes vrij komen die verantwoordelijk zijn voor minder spanning in de spieren en afname van de pijn.

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie