Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is de behandeling van lymfoedeem van uw arm of been met als doel het lymfesysteem te stimuleren middels lymfedrainage.

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. 

Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. 

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Diverse oedeemfysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.


Met welke klachten ga ik naar de oedeemtherapeut?

  • borstkanker;
  • bloedvat problemen;
  • littekens;
  • lymfoedeem ten gevolge van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.


Oedeemtherapie bij Fysiotherapie Geraets, Blokland & Vrouenraets

Last van een van de bovenstaande klachten? Informeer naar onze praktijk voor de mogelijkheden om u zo goed mogelijk te helpen!

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie