EPTE

Wat is EPTE?

EPTE (Echogeleide Percutane electrolyse) is een nieuwe innovatieve behandelmethode voor langdurige peesklachten (tendinopathie). EPTE is een techniek die bestaat uit onder echogeleiding een dunne dry-needling naald in de pees brengen op de plaats van de beschadiging. Vervolgens wordt daar een lichte elektrische stroom toegediend. De kleine hoeveelheid stroom dat wordt toegebracht aan de pees zorgt voor een uniek herstelmechanisme waardoor deze langdurige peesklachten sneller zullen herstellen. In combinatie met een op maat gemaakt oefenprogramma wordt dit herstelmechanisme versterkt. Dit is een nieuw spier-pees behandel concept die binnen de praktijk wordt toegepast.

Door gebruik te maken van de echogeleide techniek kan men zeer nauwkeurig de aangedane pees lokaliseren en is men in staat om het gezonde weefsel buiten beschouwing te laten.


Techniek

De techniek is vooral inzetbaar bij de niet goed en/of niet spontaan genezende peesproblemen. Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 4 tot 6 EPTE sessies. Ook bij maanden of nog langer bestaande chronische en therapieresistente peesproblemen is EPTE een effectieve behandelmethode! EPTE is een veilige (mits toegepast door goed opgeleide therapeuten of artsen) techniek.
Bij de volgende klachten is EPTE uit onderzoek effectief gebleken:

  • Tendinopathie van de schouderpees;
  • Tendinopathie van de elleboogpees à tenniselleboog;
  • Tendinopathie van de kniepees (jumper’s knee/springersknie);
  • Tendinopathie van de achillespees;
  • Tendinopathie van de pees onder aan de hiel (hielspoor).


Onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat EPTE hogere resultaatscores heeft dan de tot nu toe ingezette behandeltechnieken als PRP (injectie met bloedplasma), fricties (lokaal masseren van de pees), NSAID’s  (ontstekingsremmende geneesmiddelen) en corticosteroïde injecties. Vooral van de corticosteroïde injecties is recent bekend geworden dat deze het vermogen van de pees om weer gezond weefsel aan te kunnen maken ernstig kunnen aantasten.


Behandeling van EPTE bij Fysiotherapie Geraets, Blokland & Vrouenraets

Een behandeling van EPTE bestaat uit het in kaart brengen van het behandelgebied middels echografie. Hierbij wordt afhankelijk van de grootte van het gebied de intensiteit en duur van de behandeling berekend. Vervolgens wordt de te behandelen regio schoongemaakt met desinfectiemiddel en kan de behandeling starten. EPTE behandeling wordt niet als heel pijnlijk ervaren. De meeste patiënten omschrijven de behandeling als ‘oncomfortabel’, maar gezien de korte duur (1-2 minuten) is deze zeer de moeite waard.

Een nareactie van 1 tot 3 dagen in de pees in de vorm van pijntoename is een normale reactie en laat zien dat de pees is aangezet om zichzelf te herstellen. De eerst volgende EPTE behandeling kan tussen 5 en 8 dagen weer plaatsvinden.

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie