corona

COVID-19

Wat is COVID-19?

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door druppeltjes. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of zingen of praten. Dan komen er druppeltjes vrij en komt het virus in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

 

Wat zijn de symptomen van COVID-19?

De meest voorkomende klachten bij COVID-19:

  1. Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn);
  2. Hoesten;
  3. Benauwdheid;
  4. Verhoging of koorts;
  5. Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Minder voorkomende klachten:

  1. Vermoeidheid;
  2. Algehele pijnklachten;
  3. Hoofdpijn;
  4. Spierpijn;
  5. Duizeligheid;
  6. Prikkelbaarheid/verwardheid;
  7. Buikpijn;
  8. Afvallen/verlies van eetlust;
  9. Diarree;
  10. Overgeven / misselijkheid;
  11. Oogontsteking;
  12. Verschillende huidafwijkingen;
  13. Zich niet lekker voelen.

 

Herstel na COVID-19

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Hierover is nog niet veel bekend. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.  Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn.

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet ‘Long COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.

 

Wat kan een fysiotherapeut voor je betekenen na COVID-19?

Als je na een COVID-19 infectie klachten houdt bij het bewegen en het uitvoeren van activiteiten kun je bij de fysiotherapeut terecht voor hulp, advies en begeleiding. Als je thuis hersteld bent van COVID-19 neem je, indien nodig, zelf contact op met je fysiotherapeut. Bijvoorbeeld als je klachten hebt op het gebied van vermoeidheid, benauwdheid, energie, kracht of uithoudingsvermogen.

De fysiotherapeut vertelt je wat er wel en niet mogelijk is op het gebied van fysiotherapeutische behandeling.

De fysiotherapeut helpt je om inzicht te krijgen in de klachten en adviseert en begeleidt bij het verantwoord weer opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten. De fysiotherapeut zorgt er op deze manier voor dat je op een verantwoorde manier werkt aan je herstel. De fysiotherapeut kijkt ook hoe het verder met je gaat. Als het nodig is, schakelt de fysiotherapeut in overleg met de huisarts andere zorgverleners in.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor herstelzorg?

Mensen die ernstige COVID-19 hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren. Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Bij beperkingen kan het gaan om niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen, of je werk niet kunnen doen. Ook na een her besmetting met COVID-19 kunnen mensen in aanmerking komen voor de vergoeding van herstelzorg.

De huisarts of medisch specialist geeft een verwijzing voor paramedische herstelzorg als hij vaststelt dat een patiënt deze zorg nodig heeft. Voor paramedische herstelzorg  geldt dat er een periode van maximaal 6 maanden mag zitten tussen het einde van het acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de 1e behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden.

Paramedische herstelzorg wordt vergoed vanaf de 1e behandeling. Wel geldt het eigen risico.

Het is per patiënt verschillend hoeveel zorg én welke zorg er nodig is. Voor fysiotherapie geldt een vergoeding van maximaal 50 behandelingen binnen een tijdsbestek van 6 maanden.

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie