Spier- & peesklachten

Spier- en peesklachten zijn een van de meest voorkomende redenen voor doktersbezoek. Ze zijn zelfs goed voor meer dan 14 miljoen doktersbezoeken per jaar. De meest voorkomende klacht is tendinitis, waaraan jaarlijks meer dan 3 miljoen mensen lijden. Tendinitis wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of herhaalde bewegingen, en de symptomen zijn pijn, gevoeligheid en zwelling. De behandeling bestaat meestal uit rust, ijs en fysiotherapie. Andere veel voorkomende spier- en peesklachten zijn verrekkingen (scheuren in de spier of pees) en verstuikingen (scheuren in de band). Deze letsels worden vaak veroorzaakt door overbelasting of plotseling trauma, en de symptomen zijn pijn, blauwe plekken en zwelling. 

De behandeling bestaat meestal uit rust, koelen en compressie. Hoewel de meeste spier- en peesklachten thuis behandeld kunnen worden, kan voor sommige klachten medische hulp nodig zijn. Als je ernstige pijn, zwelling of gevoelloosheid ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts of fusiotherapeut te gaan.


Wat zijn spierklachten?

Spierklachten zijn een veel voorkomende soort gezondheidsproblemen. Ze kunnen betrekking hebben op elke spier in het lichaam, en ze kunnen variëren van licht ongemak tot ernstige pijn. De meest voorkomende symptomen zijn stijfheid, pijn en gevoeligheid. Spierklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder overbelasting, letsel of overbelasting. In veel gevallen volstaan eenvoudige rust en thuiszorg om de klachten te verlichten. Ernstige of aanhoudende spierklachten kunnen echter medische behandeling vereisen. Er zijn verschillende effectieve behandelingen mogelijk, waaronder fysiotherapie, medicijnen en chirurgie.


Wat zijn peesklachten?

Peesklachten zijn een soort blessures die kunnen ontstaan als de pezen, dat zijn de taaie, vezelige weefsels die spieren met botten verbinden, overbelast of geïrriteerd raken. De meest voorkomende soort peesklachten is tendinitis, die gekenmerkt wordt door pijn en ontsteking. Andere soorten peesklachten zijn tendinose (degeneratieve schade aan de pees), tenosynovitis (ontsteking van de schede rond de pees), en ruptuur (een volledige scheur in het weefsel). Hoewel peesklachten in elk deel van het lichaam kunnen voorkomen, komen ze het meest voor in de schouder, elleboog, pols en enkel. De behandeling van peesklachten bestaat meestal uit rust, ijs, compressie en verhoging (RICE). In ernstigere gevallen kan fysiotherapie of een operatie nodig zijn.


Spier-pees concept

In de regio Landgraaf en Heerlen introduceren wij het nieuwe innovatieve spier-pees concept gestart met een onderzoek waar er middels echografie onderzocht wordt wat de klachten in de pees veroorzaakt. Middels deze diagnosestelling kunnen er voor dit spier-pees concept enkele gradaties binnen peesklachten van elkaar worden onderscheiden: langdurige peesklachten waar shockwave therapie voor geïndiceerd is, langdurige peesklachten waar EPTE (Echogeleide Percutane Elektrokyse) voor geïndiceerd is en peesklachten met kalkafzettingen waar shockwave therapie voor geïndiceerd is. Deze toepassingen worden in combinatie met oefentherapie, gericht op peesherstel, aangeboden.

Dit concept is opgesteld uit een specifiek onderzoek en behandeling voor chronische peesklachten. De behandeling is zodanig samengesteld dat de afname in klachten zo efficiënt mogelijk gebeurd. Middels echografie is de voortgang van de peesklacht in kaart te brengen.

Specifieke klachten welke zeer efficiënt behandeld kunnen worden middels deze therapie zijn:

  • Hielspoor;
  • achillespeesklachten;
  • Jumpers knee (springersknie);
  • Tenniselleboog;
  • Langdurige schouderklachten (supraspinatus tendinopathie).

Voorkom dat klachten erger worden

Manuele Therapie