Voorkomen is beter dan genezen!
16 september 2019 

Voorkomen is beter dan genezen!

In Nederland wordt er te veel gegeten en te weinig bewogen. Gemiddeld is het voedsel te energierijk en de lichaamsbeweging te energiearm. Hierdoor wordt overgewicht veroorzaakt. Overgewicht is een groot probleem in Nederland. In 2018 had 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht kan zowel op korte als op lange termijn tot directe gezondheidsproblemen leiden. Veel voorkomende gevolgen van overgewicht zijn onder andere: hart- en vaat ziekten, diabetes type 2 en artrose (slijtage). Door overgewicht aan te pakken kunnen de nadelige gevolgen voorkomen worden!

Hoe kan overgewicht het beste worden aangepakt?

  • Gewichtsreductie middels een individueel samengesteld dieet.
  • Het verhogen van de lichamelijke activiteit middels een beweegprogramma.
  • Het volhouden van gezond gedrag door een gedragsverandering.

De fysiotherapeut kan u helpen met het verhogen van de lichamelijke activiteit. Binnen een fysiotherapeutische praktijk worden verschillende beweegprogramma’s aangeboden. Een beweegprogramma kan persoonlijk worden samengesteld. Hierbij wordt er rekening gehouden met eventuele chronische aandoeningen of klachten. Samen met de fysiotherapeut kunt u leren hoe u uw lichaam het beste kunt belasten.

Ook kunt u zelf al aan de slag. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is het gewenst om vijf dagen per week 30 minuten te bewegen. Kinderen, jongeren en mensen met overgewicht zouden 60 minuten moeten bewegen. Voorbeelden van bewegen zijn: stevig doorwandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Beweegt u genoeg?

Tips om te beginnen met bewegen (en vol te houden):

  • Maak een plan/ stel een doel!
  • Kies een activiteit die u leuk vindt.
  • Kies vaste dagen waarop u de activiteit gaat uitvoeren.
  • En ook vaste tijden.
  • Begin klein en breid langzaam uit.

Heel veel succes!!

Namens Marieke Thewissen

Over de schrijver
Naast mijn achtergrond als fysiotherapeut BSc. en manueel therapeut MSc. heb ik een bijzondere interesse in de wetenschap en de praktische implementatie van (chronische) pijn klachten binnen de eerstelijns praktijk en de integrale gezondheidszorg als geheel.
Reactie plaatsen