Oncologiefysiotherapie

Jaarlijks wordt een grote groep mensen geconfronteerd met kanker. De medische technieken zorgen ervoor dat het steeds beter gediagnosticeerd en behandeld kan worden. Hierdoor wordt ook de groep mensen die leven met de gevolgen van kanker steeds groter. De oncologiefysiotherapeut heeft zich toegespitst op het behandelen en begeleiden van cliënten met een oncologische aandoening en wat daarmee gepaard kan gaan. De aandoening is een complexe ziekte, welke gepaard kunnen gaan met lichamelijke en/of psychische klachten. Hierbij kan men denken aan (extreme) vermoeidheid, eetproblemen, conditieverlies, lymfe oedeem (vocht ophoping), pijn, angst, slaap problemen, geheugen problemen, concentratie verlies, pijn, stug littekenweefsel, afname van de beweeglijkheid in gewrichten en spieren. Daarnaast kunnen klachten ook ontstaan ten gevolge van een operatie, chemotherapie, bestraling, hormoontherapie of gebruik van medicatie.

In de behandeling zal eerst een intake gedaan worden om de klachten en de hulpvraag in zijn totaliteit in kaart te brengen. Hierbij worden enkele vragenlijsten afgenomen en metingen gedaan om de lichamelijke conditie in kaart te brengen (denk aan een fietstest, krachtmeting, bloeddruk, e.d.). Daarna wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld in samenspraak met de cliënt. Niet alle problemen kunnen behandeld worden door de oncologiefysiotherapeut. Indien nodig/gewenst, kunnen ook andere disciplines hierin betrokken worden, zoals een diëtist, ergotherapeut, psycholoog in de regio Landgraaf.

Met welke klachten ga ik naar een oncologiefysiotherapeut:

 • verbeteren van de kracht en/of conditie
 • het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten/spieren
 • reduceren van vermoeidheid
 • tapen bij littekenweefsel
 • educatie omtrent de aandoening, de gevolgen ervan alsmede de behandeling
 • leren omgaan met (de nieuwe) fysieke grenzen
 • spanningsklachten
 • ademhalings- en hoestklachten
 • dagelijkse bezigheden, zoals transfers (van lig naar zit, van zit tot stand e.d.)
 • hervatting van werk
 • seksuele problemen

De behandeling kan plaatsvinden voor, tijdens of na de behandeling. Wanneer u uitbehandeld bent in het ziekenhuis, kunt u de mogelijkheden tot nazorg met de specialist of huisarts bespreken. Ook in de palliatieve, danwel terminale fase kan de oncologie fysiotherapeut een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van leven. Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapie zinvol is tijdens de behandeling in het ziekenhuis en dat dit bijwerkingen van de behandeling kan tegengaan (verlies aan conditie, kracht, misselijkheid). Er vindt regelmatig een evaluatie plaats van de voortgang en doelen. Indien u niet zelfstandig naar de praktijk kunt komen, kan de therapeut ook aan huis komen.

Wij helpen u graag

Heeft een klacht, waarbij wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Telefoonnummer

045-5327552

Klik voor e-mail

info@fysiotherapieschaesberg.nl

Hierhebikpijn.nl

De onlinefysiotherapie check.

Wordt dit vergoed?

Bekijk hier of het vergoed wordt.